I slutänden är det en fråga om överlevnad

I slutänden är det en fråga om överlevnad

Text och bild: Kristoffer Elmqvist, artikel i Mariefreds tidning Måsen, vecka 25, 2014

 

Strängnäsbaserade Daniel Hansson arbetar just nu på en dokumentärfilm med titeln Terra Religata, som från latin lite löst kan översättas som “återknuten till jorden”. Men det handlar inte bara om en film, utan om ett helt tänkesätt.

Projektet Terra Religata växte fram efter att Daniel undervisat och forskat i ekologiskt hållbar systemdesign på University of Idaho i USA.

– Jag ville göra min undervisning lite mer transformativ, kunna nå fram till studenterna på ett nytt sätt. Den traditionella undervisningen är väldigt begränsad, tycker jag. Jag begav mig ut i Idahos vildmark för att filma en serie föreläsningar som skulle bli grunden för en ny webb-baserad kurs. Men i den situationen förändrades allt. I mötet med naturens storhet kändes det hela väldigt trivialt. Jag insåg att det fanns en större röst som behövde komma till tals.

Ur Daniels upplevelser från naturen kom Terra Religata, en skildring av hans egen, personliga resa mot att återknyta banden till naturen och världen runt omkring oss. Det handlar både om att leva på ett hållbart sätt och om att knyta djupare band till våra medmänniskor.

Det är en idé om hur vi, här och nu, genom ett förändrat sätt att se kan bana väg för en värld som inte drivs av konsumism och självisk individualism.

– Min avsikt är att filmen ska bli en personlig gestaltning som på ett annorlunda sätt berör människor. Att med hjälp av naturens skönhet visa vad vi saknar i dag och hur vi kan återknyta den relationen. Då räcker det inte med att babbla om det. Vi behöver hitta en ny typ av upplevelsebaserad kommunikation runt detta.

Till dags dato har Daniels initiativ gett upphov till en handfull kulturella och pedagogiska experiment.

– Mestadels konstnärliga saker i form av musik, poesi och film, vilket jag skriver om på min blogg. Men som jag ser det kan detta förhoppningsvis inspirera även till andra initiativ, antingen inom befintliga verksamheter som kan få en nytändning, eller i form av helt nya grejer som är inspirerade av den här grundmotiveringen.

Enligt Daniel beror det mycket på vilka människor som engagerar sig i Terra Religata om projektet ska leda till meningsfull kulturförändring för ekologisk och social balans.

– Vår djupare relation till naturen och vår medmänniska handlar i slutänden om vår överlevnad. Därför krävs en mer emotionell, rent av existentiell, förankring av de här tankarna. Jag kom tillbaka till Sverige för ungefär ett år sedan efter nästan tio år utomlands och det var en kalldusch på många sätt. Bland annat har Sverige i princip rivit upp sin klimatpolitik och Naturvårdsverket har varnat för att vi inte kommer att uppnå våra egna klimatmål. Marknadskrafterna styr de här frågorna och inte en sund klimatpolitik.

Han tror att projektet kan uppfattas av vissa som svårtillgängligt, även om dess grund egentligen är ganska självklar för många människor.

– Jag har kämpat med presentationen. Det behövs målgruppsanpassad kommunikation och olika initiativ som gör den här grundfilosofin praktiskt tillgänglig för olika människor.

Det viktiga är att folk känner sig motiverade och hittar olika sätt att göra det här praktiskt tillämpbart i sina egna liv.

Ladda ner artikeln som PDF här.

 

Delta i dialogen! Kommentera nedan, kontakta oss för nyhetsbrev per email, och följ Daniel Hansson och Terra Religata på Twitter för updates om #ReconnectionActivism och nya blog posts!

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Hjälp Terra Religata att växa!

Dela med dina vänner

Dela detta inlägg!

Tillsammans kan vi hela en brusten värld.