Pain Threshold – min kortfilm om folkmordet i Gaza

Pain Threshold – min kortfilm om folkmordet i Gaza

For post in English – click HERE!

Läs även: Var är smärttröskeln?

Våldet i Gaza har vaknat igen.

Under Gazakriget 2014 skrev jag:

Jag tänkte skriva, men kunde inte hitta några ord.

I stället så vände sig min vrede och förtvivlan över barnmorden i Gaza till filmens språk.

Pain Threshold (Smärttröskeln) är min nya kortfilm inom projektet Terra Religata – ihopklippt i rent raseri under några frenetiska dagar och nätter förra veckan.

Den dokumenterar en rad brott mot mänskligheten begångna av Israel och med dem deras finansiär och geopolitiska garant, USA, under det pågående (och de tidigare) krigen mot Gazas barn.

Hur mycket ska krävas?

Var är världens smärttröskel?

Om vi inte kan känna empati med Gazas folk så har vi förlorat vår mänsklighet.

Höj därför din röst för att stoppa folkmordet. Protest är det enda som kan häva belägringen av Gaza.

Och hjälp till med att dela denna film och sprida den till alla som behöver vakna upp!

VARNING: Filmen innehåller extremt obehagliga bilder, och är inte lämplig för alla tittare.

Läs också:

Var är smärttröskeln? – mer om Gaza-konflikten

… mer om min film ”Come, this is the way”

Kall hemkomst, Del 1: Isvind Europa

Vad är #ReconnectionActivism?

Att forma en våg

Följ Daniel Hansson på Twitter

 

 

Delta i dialogen! Kommentera nedan, kontakta oss för nyhetsbrev per email, och följ Daniel Hansson och Terra Religata på Twitter för updates om #ReconnectionActivism och nya blog posts!

 

11 Comments

 1. Netanyahu!! May God damn you for what you have done!! You can not be human nor humain. You are the evil ones servant!! God damn you!! And stop your attacks on Palestina everywhere!! If you have a humain bone in your body-which I doubt!!

  Reply
  • Trust me – God has already damned him.

   Reply
  • Ditt raseri är sannerligen befogat, Cathrine. Israelernas övervåld i Gaza trotsar all beskrivning. Detta försvinner lätt i diskussioner i media där man balanserar saken, än hit och en dit…. För mig är systematiskt massmord av barn något förhatligt i sig själv. Detta förändras inte vare sig de som mördas är judiska barn, eller svarta, eller Palestinier. Alla dessa barn är våra barn. Och alla dessa sår är våra sår. Detta är budskapet i min film.

   Denna gång är det fråga om en systematisk utrotning av Palestinierna som folk och som kultur. Detta behandlas ännu som “kontroversiellt” i svenska medier, precis som apartheid i Sydafrika en gång i tiden lindades in i samma typ av språk – och före det, Nazityskland. Men nu som alltid förr så är det bara rasande människor – och då speciellt lejonmammor! – som kan ryta tillräckligt högt för att rasera muren av förljuget förnekande och tillrättalagd skendebatt.

   En dubbel tragedi för Abrahams barn! I går var det judarna; i dag så är det Israelernas offer (dock inte “judarnas” offer – fler judar än någonsin motsätter sig öppet Israels krigsbrott).

   Jag hoppas att min film visar sanningens grymhet på ett sätt som hjälper till att väcka just denna vrede som ingenting kan stoppa.

   Reply
 2. Och hur många tusen raketer har terroristerna skjutit ifrån Palenstina in till Israel dom sista 2 åren, 2-3 tusen?

  Reply
  • Hej Sven och tack för ditt inlägg! Jag understöder inte att terrorister bombar civila, men innan jag bemöter din kommentar närmare vill jag först be dig förtydliga följande: Vilka åsyftar du när du säger “terroristerna”? Och vill du antyda att raketbeskjutningen av Israel från Gaza rättfärdiggör de brott som min film skildrar? I så fall, hur många palestinska barnliv anser du får utkrävas för varje raket?

   Reply
 3. Det är Hamas fel att så många barn i Palestina dör. Om inte Israelerna hade Iron DOme och skyddsrum var det de Israeliske barn vara döde Men det tillåter Regeringen inte De älskar sitt folk. Men i Palestina använder man folket som mänskliga sköldar. Man placera raketer under skolar lasarett och andra civile platser Israel är tvungen att döde för att förstöra all krigsmateriel Ja men använder barn för att bygge tunnlar då det för farligt att bygga. Så många barn är döde på grund att detta. Palestinierna får den besked när Israel vill bomba Stanna i huset Även att Israel har varnat om vad där ske Hamas vill att de skal dö Så de får hela världens sympati så man kan utrota Israel.

  Reply
  • Det du säger, Annie, är en återupprepning av den propaganda som pumpas ut av Israels krigsmakt (IDF), väl understödd av pro-Israelisk mainstream-media i hela västvärlden. Därför vill jag bemöta dessa påståenden. Den väl orkestrerade mediastrategin går ut på att hela tiden skyldighålla Hamas för Israels egna krigsbrott – inklusive de barnmord som min film “Pain Threshold” skildrar, såväl som den etniska rensning som ständigt fortgår genom allt fler Israeliska bosättningar på mark man stjäl från palestinierna i brott mot FN:s konventioner och internationell rätt. Och alla som opponerar sig mot IDF:s massiva aggression kölhalas sedan som “antisemiter.”

   IDF:s och Israels argument är att Gazas befolkning har sig själv att skylla när Israel bombar civila kvarter i Gaza med vit fosfor; ett vapen som av naturen inte kan användas med precision utan som istället används med avsikt att skapa skräck bland civila (= terror) genom att täcka stora områden med osläckbar eld som brinner ända in till benet – än en gång i brott mot internationell krigsrätt. Min film visar vad vit fosfor gör med ett litet barns kropp.

   Påståendet om att palestinier använder mänskliga sköldar saknar efter granskning täckning i verkligheten, vilket är väl dokumenterat och underbyggt av FN, internationella granskningsorgan samt människorättsorganisationer. Sanningen är i stället enklare: Man kan inte bomba ett så oerhört tätbebyggt område som Gaza utan civil massdöd. IDF gör just detta, men vill slippa ställas till svars; och för den som väljer att granska de specifika vapen, insatser och mål som väljs så blir det ställt bortom all tvivel att den strategiska avsikten är att åsamka maximal permanent skada på den infrastruktur som möjliggör ett fungerande samhälle. T.ex. så bombades Gazas kraftverk med uppenbar avsikt att slå ut hela det civila samhället permanent. Allt för att bomba Gaza till stenåldern och motivera fortsatt ockupation, eskalerande apartheidlagar och etnisk rensning på stulen palestinsk mark.

   Amatörbyggda raketer, åsneburna hembyggda bomber och stenkastande barn från ett folk som saknar egen försvarsmakt kan på intet sätt jämföras med det massiva övervåld som utövas av Israels gigantiska, USA-beväpnade krigsmaskin.

   Hellfire-missiler från drönare och Apache-helikoptrar mot slangbellor.

   De som i dag pratar om att Israels överlevnad kräver 500 barnmord i Gaza förnekar inte bara verkligheten utan också internationell krigsrätt – vilken etablerades för att förhindra att nazisternas krigsbrott skulle upprepas. Det är därför tragiskt att det är Israel som i dag står för massdöden av civila – inte Hamas, eller desperata unga palestinska män.

   Siffrorna är en skam för Israel – och om något i sig själva det som förstör staten Israel genom moralisk implosion: Det senaste Gazakriget krävde mer än 2000 palestinska liv, och ungefär 8 av 10 av dessa var civila, och ett mycket stort antal av dessa var barn.
   Bland Israelerna dog 66 soldater, 5 civila och en thailändare.

   Med andra ord, sex civila Israeliska offer mot ungefär 1600 palestinska.

   Bristen på proportion i våldet är så monstruös att varje människa med ett hjärta måste säga till sig själv, Detta är fel.

   267 civila palestinier per Israeliskt civilt offer.

   Och med detta sagt så vill jag också hylla de Israeler och judar i hela världen som nu vänder sig emot Netanyahus USA-stödda våldsregim, med den genocidala högerextremisten Avigdor Lieberman som utrikesminister. Att hålla Israels regering ansvarig för sina krigsbrott är vare sig antisemitism eller ett stöd för terrorism (vare sig utövad av en stat eller av en grupp eller individ).

   Detta är tiden för Abrahams barn att vakna och inse att judar och araber är bröder. Om Israels ledarskap älskar sitt folk som du påstår, Annie, då älskar de också sin palestinska broder (även som minoritet i det egna landet). Då inser de att tiden för apartheidregimer är över, och att inget land kan bestå genom diskriminerande raslagar, beväpnad ockupation av stulen mark och systematiskt mördande av barn och stenkastande unga män utan framtid. Om Israel vill ha världens sympati så måste man först erkänna att man har oskyldigt blod på sina egna händer.

   Läs även mitt inlägg ”Att ta vara på sin broder” om de direkta uppmaningar till folkmord på palestinerna i Gaza som nyligen publicerats i Israelisk media som den slutliga lösningen på Israels problem:

   http://www.terra-religata.se/att-ta-vara-pa-sin-broder/

   Historien har en tendens att upprepa sig i bara delvis permuterad form. Därav mina bilder i ”Pain Threshold” av både Warszawas och Gazas ghetton, och barn. Det förstnämnda ghettot utplånades helt som kollektiv bestraffning efter att ett väpnat uppror först slagits ner med totalt övervåld.

   Detta är tiden för att se sanningen i vitögat.

   Vi kan ta diskussionen om Hamas egna krigsbrott mot civila när Israels genocidala belägring av Gaza är över. Detta förutan så finns ingen fred.

   Reply
 4. att systematiskt döda barn och ungdomar är ett vidrigt sätt att stoppa nästa generation. Tack för en informativ men fruktansvärd film!

  Reply
  • Tack för din kommentar, Gunvor! Din iakttagelse är helt riktig. Detta är ett folkmord – och det innefattar inte bara bomber mot barn och kulor mot stenkastande ungdomar, utan också den djupa traumatisering som lever vidare bland de överlevande, och deras egna barn. En av mina vänner i Idaho, som är Navajo-indian, berättade för mig om hur de vita ställde upp kulsprutor (som vevades på den tiden) för att massakrera hennes folk. När hon berättade så kunde jag uppleva hennes djupa, personliga smärta – här och nu, som att hon var där – och då förstod jag hur dessa sår lever vidare som en personligt upplevd verklighet, generationer senare. Därför måste folkmord förstås inte bara i termer av den fysiska skadan utan också utifrån psykologiska och kulturella skador. Hur kan man gå vidare när ens barn mördas i hundratal, och man förnedras med etnisk diskriminering och kollektiv massbestraffning avsedd att bryta ner själen och allt motstånd? Detta gällde judarna i Warzsawa-ghettot såväl som palestinierna i Gaza-ghettot. Det viktiga är nu att vi alla reser oss upp och visar att VI står på de förtrycktas sida – vilka de än må vara. Gazas belägring KOMMER att hävas när det blir politiskt omöjligt att vidmakthålla den! Därför är opinionsbildning och protest det som kommer att fälla även Netanyahus apartheidregim. Och där har vi alla en avgörande roll att spela.

   Reply
 5. Tack för en viktig film! Vi måste alla våga se sanningen som den är, utan skygglappar.

  För att verkligen göra världen bättre gäller det att även våga tillämpa detta på sig själv. Att försvara ett uppenbart omänskligt agerande (oavsett från vilken sida i denna konflikt) innebär att bidra till att konflikten fortsätter.

  Reply
  • Tack för din kommentar, David! Du har helt rätt att fortsatt omänsklighet och våld från båda sidor i denna konflikt bara kan bidra till att fördjupa såren. Båda sidor har egentligen allt att vinna på att upphöra med våld och provokationer, men det hela blir mer komplicerat när man betänker att Israels etniska rensning, förtryck och förnedring av palestinierna är ett ständigt pågående våld – speciellt i form av de allt fler nya bosättningarna på stulen mark.

   Därför så måste vi förstå att palestinierna är ständigt utsatta för våld, oavsett om väpnad konflikt pågår för stunden eller ej. DETTA systematiska utrensningsvåld från Israels sida måste upphöra först, och då speciellt den omänskliga och förnedrande belägringen av Gaza.

   Israel är inte under ockupation, utan ockupationsmakten! Detta gör att rollerna i dramat är fullständigt asymmetriska. Vilket dock inte rättfärdiggör palestinska terrorattacker mot oskyldiga Israeler.

   Min film ”Pain Threshold” är inte ett försvarstal för Hamas, ELLER en antisemitisk attack mot judar, utan en anklagelseakt mot Israels regering!

   Reply

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Hjälp Terra Religata att växa!

Dela med dina vänner

Dela detta inlägg!

Tillsammans kan vi hela en brusten värld.