Kall hemkomst, Del 4: Att ta vara på sin broder

Kall hemkomst, Del 4: Att ta vara på sin broder

Foto: Joakim Jalin, från Stefan Jarls film ”Ojämlikhet dödar”

Ojämlikhet är inte ett en ideologisk abstraktion, utan en fråga om liv och död.

Detta är inte ett grundlöst påstående utan ett väldokumenterat faktum, som i dag blivit en skiljeväg även i Sverige. Inte bara i USA och ett Europa sargat av den globala finanselitens härjningar, ”åtgärdade” som dessa brott mot mänskligheten blivit genom ytterligare åderlåtning av folket under sken av nödvändig “åtstramning”.

Den engelske komikern Russell Brand har under den senaste tiden blivit något av en rebelledare mot nyliberalismen. Han summerade problematikens skiljeväg med följande ord: “The question will become, ‘Should we have a more equal society?’ or ‘Should we bolster our means of oppressing people?’”

Inför det stundande riksdagsvalet i Sverige betänker jag den tidlösa historien om Kain och Abel.

På plats bevittnade jag under många år hur USA till fullo blivit the Cain Civilization där bröder mördar varann direkt eller indirekt i profitens heliga namn, i en anda där individens självförhärligande på gemenskapens bekostnad befästs med socioekonomiskt våld, hycklande bedrägeri, massövervakning, vapenmakt och militariserad polis.

Även i Sverige måste vi nu välja sida mellan brodermordets självrättfärdigande logik och ett samhälle där vi värdesätter och tar hand om varandra.

För att rättfärdiggöra blodet på sina händer efter mordet på Abel säger Kain, “Skall jag taga vara på min broder?”

I en cynism bortom all sans så låg just denna fras från Första Mosebok till grund för namnet på den militärkampanj som Israelerna igångsatte efter kidnappningen av tre Israeliska tonårspojkar i Juni.

Denna kampanj – Operation Brother’s Keeper – utmynnade sedan i det fullskaliga krig där Israel mördade nästan 600 Palestinska barn i Gaza (för perspektiv: 6 civila offer i Israel totalt).

Se min film Pain Threshold här.

Så mycket för att ta vara på sin broder i Ishmaels barn; judarnas eget broderfolk!

Och samtidigt som stora skaror av judar i världen – bland annat 300 överlevande från Förintelsen – vände sig emot Israels sionistiska folkmordskampanj i Gaza så hetsade en lång rad kolumnister och ledarskribenter i Israel just till detta i mer eller mindre ohöljda ordalag: folkmord som den slutliga lösningen på Israels problem!

Du läste rätt: judar som direkt manar till utrotning av ett annat folk.

Den första augusti publicerade Times of Israel, med omkring två miljoner läsare, en krönika med titeln “When Genocide is Permissible” – när folkmord är tillåtet. Artikeln hävdar ordagrant att Israel har rätt att använda precis hur mycket våld som helst mot Palestinierna som folk.

Från främlingsfientlighet och förtryck genom systematiserad ojämlikhet är steget kort till krig, utrensningar och folkmord.

Kortare än de flesta ens vågar föreställa sig.

Många spärrar håller uppenbarligen på att släppa i världen, men det är ännu inte politiskt möjligt i Sverige att hetsa till etnisk rensning eller folkmord. Men tecknen i tiden varslar om snabb förändring (läs mitt inlägg om fascismens framväxt i Sverige här).

Även här i Sverige håller Kain på att bli den ideala människan – den starke som tar för sig av det som han vill ha. The self-made man. And the self-made woman. Beredda att gå över lik. Som jag skrev häromdagen i min dikt “Bedårande barn”:

Mellan de drivande molnen

ser jag en glimt av ljus

från botten av brunnen

 

Bara för ett ögonblick

 

I Nod, det land

där en broder ännu

tvår sina händer

 

Besudlande Jorden

med små röda fläckar

 

Jag ser honom varje dag

– Evas pojke

 

Som blivit ett bedårande barn

av sin tid

Stefan Jarl har gjort sitt inlägg i valdebatten med en avskalad kortfilm – Ojämlikhet dödar (Inequality Kills). Se den om du behöver övertygas. Se den också om du redan vet, men vill stärka dig med argument inför den som ännu behöver övertygas.

 

Läs även:

Del 1: Isvind Europa

Del 2: Unga män (Om föraktet för svaghet)

Del 3: Draksådd

Del 5: Inte i dag

Del 6: Vår stund

Del 7: Till Damaskus

Del 8: Ge oss liv

 

Delta i dialogen! Kommentera nedan, kontakta oss för nyhetsbrev per email, och följ Daniel Hansson och Terra Religata på Twitter för updates om #ReconnectionActivism och nya blog posts!

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Hjälp Terra Religata att växa!

Dela med dina vänner

Dela detta inlägg!

Tillsammans kan vi hela en brusten värld.